Reklama
 
Blog | Rudolf Mládek

Prvním krokem Ťok nepřesvědčil

Starý obličej v čele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) . To je bývalý manažer ŘSD Jan Kroupa, který je se starou ŘSD neodvratně spjat. Státní, morálně i věcně provařený investor, který hospodaří s rozpočtem přes 40 miliard korun, potřeboval novou, nepropojenou a nezkorumpovanou tvář. To se nepochybě mnoha „zasloužilým“ firmám nelíbilo a nehodilo. Ťok svým rozhodnutím rozhodně nestartuje politickou kariéru dobře. Mohl znovu zahájit výběrové řízení a novou tvář hledat. Nehledal. Vsadil na jistotu „kontinuity“. To bude brzy politicky stejně neúnosné, jako tomu bylo u jeho předchůdce. Doba, kdy si politici dělali, co chtěli končí. Mnozí to stále nechápou.

Je pravdou, že dosluhující agrofertová „hvězda“, byla stejnou mizérií, jako jí mnoho podobných. Někdejší šéfka komunikace Agrofertu, Soňa Křítková, nezvládala prý vůbec nic a je jen záhadou, kdo jí řízení ŘSD vůbec svěřil. Nyní je za nového spasitele a dálničního Mojžíše vydáván pan Kroupa, který prý rozpohybuje personálně rozvrácené ŘSD. Rozpohybovat se dá leccos, ale korupcí prorostlý kolos těžko. Ten by se dal leda tak obměnit a vyměnit. Ze všech publikovaných výroků je však zřejmé, že právě tohle se vůbec neplánuje.

Jak nám některá média podlézavě nabízejí, opět nejhlavnější a vůbec nejhlavnější je pro nové vedení ŘSD čerpání pověstných rakovinových evropských dotací. Zřejmě je jedno, jak se projektuje, kdo dozoruje, za kolik se vůbec staví a jak dlouho to trvá. Hlavně se občanům servíruje, kolikže jsme to vyčerpali dotací, které žádnými dotacemi ve skutečnosti vůbec nejsou. Jsou to ty samé peníze, co Česká republika do rozpočtu EU posílá. Nikdo nám navíc dnes už nedá ani korunu, ani euro. Lžeme všem občanů asi jako to kdysi dělalo Rudé právo.

Prý bude ŘSD podle ministra dopravy Ťoka pracovat cit.: „jako dobře namazaný stroj.“ Tohle přirovnání lidí ke stroji už používali budovatelé komunismu. Asi je to nakažlivé pro jakoukoliv generaci. Rozhodně nelze závidět těm, co se těmi stroji na ŘSD mají stát. Asi mají mlčet, nemyslet a jen konat podle pokynů. Tak totiž stroje pracují a to se zřejmě od nového vedení ŘSD očekává. Děs a běs. Nebude líp.

Reklama